Pszenica na kutię BIO 400g - Babalscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Pszenica na kutię BIO 400g – Babalscy
Składniki: pszenica* (certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania: Ziarno wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać mak z miodm i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wczesnie wymieszana z masą makową twardnieje). Kutię podwać lekko schłodzoną.
Wartość odżywcza w 100g:
- Warość energetyczna: 1392 kJ /329 kcal**
- Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g
- Węglowodany: 61 g
w tym cukry: 2,0 g
- Błonnik: 8,0 g
- Białko: 11 g
- Sól: 0,025 g
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).