
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Pestki to zdrowe i smaczne przekąski. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wpływają na rozwój całego organizmu. Wykorzystasz je jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, a także pieczywa i ciastek. Można je dodać również do hummusu, zupy-kremu czy kisielu. Pestki słonecznika dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wykazuje właściwości prozdrowotne. Hamują działanie wolnych rodników dzięki witaminie E, wspomagają koncentracje, można jeść również przy anemii ze względu na zawartość żelaza, a także podawać dzieciom ze względu na wapń będący ich składnikiem. Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.


