Pszczoły oprócz miodu wytwarzają także inne produkty m in. pyłek pszczeli. Jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit. Jest on pomocny przy ogólnym wzmocnieniu organizmu. Wykazuje dużą aktywność antyoksydacyjną. Pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu, przez co poprawia odporność. Pyłek pszczeli wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi (obniża poziom złego cholesterolu). Spożywanie pyłku pszczelego świetnie wpływa na stan skóry i kondycję włosów. Jak pozostała część pszczelich produktów, pyłek może powodować uczulenie i dlatego nie powinien być stosowany przez osoby z alergią. Istnieją też opinie, że pyłek zagraża ciąży, więc dla bezpieczeństwa nie powinien być spożywany przez kobiety spodziewające się dziecka, a także karmiące piersią.