Makaron żytni pełnoziarnisty muszla BIO 400g - Bartolini
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron żytni pełnoziarnisty muszla BIO 400g - Bartolini
Bogaty w błonnik makaron wyrabiany w 100% z ekologicznej mąki żytniej. Jest źródłem składników mineralnych takich jak fosfor czy mangan, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu kości. Doskonały zamiennik zwykłego makaronu, zarówno w tradycyjnych daniach obiadowych, jak i w zupach, gulaszach, sałatkach, czy w połączeniu z sosami szczególnie tymi, które tworzysz z dodatkiem grzybów, pieczonych warzyw, świeżych ziół, śmietanowych sosów czy chudego mięsa.
Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000 (pochodząca z upraw ekologicznych*, mielona na kamiennych żarnach).
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1420kJ/337kcal**
- Tłuszcz: 1,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
- Węglowodany: 63,0g
w tym cukry: 6,8g
- Błonnik: 16,0g
- Białko: 9,1g
- Sól: 0,01g
- Mangan: 1,41mg (71% RWS)
- Fosfor: 129mg (18% RWS)
Informacja o alergenach: produkt może zawierać jaja.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).