Kawa z korzenia cykorii BIO 200g – Dary Natury
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Kawa z korzenia cykorii BIO 200g – Dary Natury
Kawa z cykorii to naturalny napój polecany jako zdrowa alternatywa klasycznej kawy.
Cykoria znana była ze swoich cennych właściwości już w starożytności. Korzeń tej rośliny to doskonałe źródło inuliny będącej naturalnym prebiotykiem, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, chroni jelita oraz pomaga w usuwaniu toksyn.
Cykoria polecana jest osobom dbającym o linię, gdyż wspomaga spalanie tłuszczów, wpływa korzystnie na metabolizm, a przy tym jest niskokaloryczna.
Napój sporządzany z prażonej cykorii jest także wskazany dla dzieci w wieku szkolnym, ponieważ stymuluje procesy trawienne i nie zawiera kofeiny oraz innych alkaloidów.
Sposób przyrządzania: 1 czubatą łyżeczkę kawy wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem. Parzyć ok. 10 minut.
Można dodać do smaku śmietanki, mleka, cukru lub miodu. Dla uzyskania bardziej intensywnego naparu zaleca się gotować kawę przez ok. 2-3 minuty.
Składniki: mielone korzenie prażonej cykorii* 100%.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.