Bestsellery
Herbatniki Mini Zoo pszenne 100g - Ania
Herbatniki Mini Zoo pszenne 100g - Ania
2,92 zł
Mleczko kokosowe 250ml Real THAI
Mleczko kokosowe 250ml Real THAI
4,24 zł
Kaszka jaglana BIO 200g - Helpa
Kaszka jaglana BIO 200g - Helpa
10,74 zł
szt.

Kaszka CZARY MAMY 5 zbóż BIO 200g - HELPA

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,39 zł 10.39
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Produkt rolnictwa ekologicznego*

 

Uwaga*** Z uwagi na krótkie terminy przydatności producenta kaszek HELPA, gwarantujemy termin przydatności produktu powyżej 30 dni. W przypadku terminów krótszych umieszczamy konkretną datę przydatności w aukcji. W przypadku większych ilości kaszek w zamówieniu, zawsze staramy się skontaktować z Kupującym i potwierdzić zamówienie telefonicznie.



Kaszka CZARY MAMY 5 zbóż BIO 200g - HELPA

 

Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. . Dzięki staraniom producenta otrzymano produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.

Kaszki HELPA polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.


Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Owies

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego –glukanu, regulującego pracę jelit.

 

Jęczmień

Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Jest najpopularniejszą kaszą wykorzystywaną w polskich domach. Jęczmień zawiera spore ilości witamin B1, B2, B6, C oraz kwasu foliowego. Jego ziarna zawierają stosunkowo niewiele glutenu w porównaniu z pszenicą i żytem, co jest dobrą wiadomością dla osób eliminujących to białko w diecie. Podobnie jak owies zawiera znaczące ilości β-glukanu, błonnika rozpuszczalnego poprawiającego pracę jelit.

Gryka

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Żyto

Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Zawiera gluten, jednak mniej niż pszenica..

Sposób przygotowania: Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. Wsyp powoli dwie łyżki kaszki czary mamy. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.

 

Składniki: kaszka manna orkiszowa pełnoziarnista* (20%), kaszka owsiana *(20%), kaszka gryczana* (20%), kaszka jęczmienna* (20%), kaszka żytnia* (20%) (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartość odżywcza w 100g: 

- Wartość energetyczna: 1550kJ/367kcal**

- Tłuszcz: 4,0g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0g

- Węglowodany: 67,0g

w tym cukry: 2,0g

- Błonnik: 10,0g

- Białko: 13,0g

- Sól: 0,0g

 

*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.

**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Infolinia:

Telefon: +48 519 623 331

Email: sklep@gaja24.pl

Waluty
Producenci
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl