Baton Kakao + Orzech 35g - Dobra Kaloria
Opis
Baton Kakao + Orzech 35g - Dobra Kaloria
Baton Kakao & Orzech to w 100% naturalna przekąska, pełna wartościowych owoców i orzechów, niezawierająca dodatku cukru. Produkt obfituje w cenne minerały i witaminy oraz dobroczynny dla organizmu błonnik. Produkt składa się jedynie z chrupek przyrządzonych z bezglutenowych mąk: kukurydzianej i ryżowej, orzechów nerkowca, kakao i daktyli, które stanowią naturalną substancję słodzącą. W batonie nie znajdziemy żadnych sztucznych dodatków oraz słodzików, jest to więc idealny wybór dla zwolenników zdrowej żywności, którzy od czasu do czasu lubią sięgnąć po coś słodkiego.
W batonie Kubara występują wyłącznie naturalne cukry, które nadają produktowi smak kuszącej słodyczy. Wyrób zawdzięcza to obecności daktyli, które należą do jednych z najsłodszych owoców. Prócz swojego słodkiego smaku, daktyle zawierają wiele cennych witamin i minerałów oraz korzystnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, zawierają bowiem salicylany działające jak naturalna aspiryna, która rozrzedza krew i chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów mogących być przyczyną zawałów, udarów czy zakrzepicy. Ponadto daktyle mają właściwości przeciwzapalne oraz obniżają ciśnienie, dzięki wysokiej zawartości potasu. Obfitują także w korzystny dla zdrowia błonnik.
Te egzotyczne owoce odkwaszają również organizm, a zawarty w nich tryptofan stymuluje wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Mimo swojej słodyczy nie podwyższają poziomu cukru we krwi, nie wywołują więc cukrzycy. Dodatkowo obfitują w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i immunologiczny.
Są to naturalnie bezglutenowe składniki, bezpieczne dla osób z celiakią bądź uczulonych na gluten. Ponadto mąka kukurydziana obfituje w żelazo, potas, fosfor, magnez oraz selen. Dostarcza także sporo witamin A, E, witamin z grupy B oraz zeaksantyny, będącej naturalnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z kolei mąka ryżowa to lekkostrawne źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku i również witamin z grupy B.
Bardzo korzystnym dla zdrowia składnikiem batonu są orzechy nerkowca. Posiadają one właściwości prozdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę, są więc idealne dla cukrzyków. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi, magnez korzystnie wpływa na nastrój i pracę układu nerwowego, podobnie jak witaminy z grupy B. Orzechy nerkowca, mimo swojej wysokiej kaloryczności, są świetne w procesie odchudzania, gdyż przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei znajdujący się w nich cynk wzmacnia włosy i paznokcie i nadaje ładnego wyglądu cerze.
Kakao to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które wykazują działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Ponadto kakao wzmacnia pamięć i koncentrację, zapobiega demencji starczej chroni serce i naczynia krwionośne, wykazuje właściwości rozkurczowe i przeciwzakrzepowe.
Składniki: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1,9%)*
(*) Produkt naturalny: pomimo naszych starań może zawierać kawałki pestek owoców.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna 1507 kJ/358 kcal**
- Tłuszcz 7,5 g
w tym tłuszcze nasycone 1,4 g
- Węglowodany 64 g
w tym cukry 41 g
- Błonnik 6 g
- Białko 5,8 g
- Sól 0,05 g
Alergeny: orzechy
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym i zacienionym miejscu.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).