Sok z mniszka lekarskiego (suplement diety) BIO 250ml - Dary Natury
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Sok z mniszka lekarskiego (suplement diety) BIO 250ml – Dary Natury
Mniszek lekarski jest rośliną jadalną, często wykorzystywaną w kuchni jako dodatek do sałatek. Może być spożywany na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku czy też w chyba najbardziej znanej formie naparów. Do użytku zewnętrznego można stosować go w postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli. Wyciąg z mniszka oraz jego świeży sok pobudzają czynność wątroby powodując zwiększenie wydzielania żółci, biorącej udział w rozkładzie tłuszczów. Działanie żółciopędne następuje dzięki zmniejszeniu napięcia mięśni gładkich oraz oporów w drogach żółciowych. Mniszek zwiększa również wydzielanie kwasu solnego w żołądku, stymulując procesy trawiennie już na tym etapie. Właściwości przeciwutleniające mniszka wynikają z obecności dużej ilości związków polifenolowych, które hamują powstawanie wolnych rodników. W ekstraktach z liści mniszka obecne są związki, które wspomagają organizm w walce z drobnoustrojami. Dzięki tej właściwości polecany jest w czasie zwiększonej zapadalności na infekcje oraz w procesach rekonwalescencji, zwłaszcza u osób starszych. Mniszek lekarski wspiera również funkcjonowanie układu moczowego i zwiększa apetyt.
Uwaga: Ze względu na obecność substancji goryczkowych, mniszek może powodować dolegliwości żołądkowe i nadkwasotę. Dodatkowo u osób szczególnie wrażliwych może doprowadzić do reakcji alergicznych objawiających się m. in. wysypką.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Wytrącenie się osadu jest naturalnym procesem i nie stanowi wady. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Składniki: sok z liści mniszka lekarskiego* (Taraxacum o_cinale) 85%, sok z owoców pigwowca* (Chaenomeles japonica) 15%. (*produkt rolnictwa ekologicznego)
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.