Seitan w proszku BIO 120g – Amylon
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Seitan w proszku BIO 120g – Amylon
Seitan, zwany też inaczej "chińskim mięsem" jest wysokobiałkowym produktem wegańskim, wytwarzanym z glutenu pszennego. Stosuje się go głównie jako substytut mięsa.
Sposób przygotowania:
1) Do miski wlać szklankę wody (ok.125 ml) i wsypać cały seitan w proszku z torebki. Mieszać (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
2) W garnku średniej wielkości zagotować 1,5 litra wody, dodać szczyptę soli i 3 - 4 łyzki sosu sojowego. Gotowe ciasto podzielić i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
3) Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.30 minut.
Składniki: gluten pszenny* (certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1775kJ/422kcal**
- Tłuszcz: 7,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9g
- Węglowodany: 4,6g
w tym cukry: 0,0g
- Białko: 85,0g
- Sól: 0,27g
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).