Moringa (moringa olejodajna) proszek BIO 100g BATOM
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Moringa (moringa olejodajna) proszek BIO 100g BATOM
Suszone zmielone liście afrykańskiego drzewa Moringa (drzewa chrzanowego- moringa olejodajna). Wzmacniają system odpornościowy, wspomagają trawienie oraz pracę wątroby i nerek. Oczyszczają i przywracają dobre samopoczucie.
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest również pod nazwą drzewa chrzanowego, a to z uwagi na charakterystyczny smak korzeni, podobny właśnie do smaku chrzanu. Bywa nazywana także "drzewem długiego życia" lub "cudownym drzewem", ponieważ uchodzi za roślinę niezwykle wartościową i zdrową. Nie bez przyczyny została zaliczona do grupy superżywności – czyli tzw. Superfoods. Korzenie, liście i kora wykazują właściwości przeciwzapalne i zbliżone do działania antybiotyku.
Roślina zawiera mnóstwo cennych składników, jak na przykład przeciwutleniacze, białko (dwa razy więcej niż soja), potas, żelazo (25 razy więcej niż szpinak), witamin A, C i E. Zawiera też dużo manganu, chromu i boru. Mangan jest odpowiedzialny za zdrowie kości i stawów, chrom odgrywa dużą rolę w walce ze stresem i wspomaga przemianę materii, a bor jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera więcej boru niż jakakolwiek inna roślina. Jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed stresem antyoksydacyjnym i pomaga zapobiegać rozwojowi tak poważnych chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Poza tym moringa zawiera aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.
Moringa wspomaga organizm w niektórych schorzeniach i stanach, wpływających ujemnie na komfort codziennego życia:
-
dzięki dużej zawartości witaminy A i E znacząco poprawia stan skóry,
-
dzięki zawartości dużych ilości błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, a w szczególności jelita grubego,
-
duża zawartość wapnia i manganu znacząco wspomaga układ kostny,
-
dzięki zawartości żelaza pomaga uporać się z uczuciem ciągłego zmęczenia,
-
ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne,
-
wspomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Przeciwwskazania do stosowania Moringi: jest absolutnie przeciwwskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy, które w konsekwencji mogą powodować poronienia.
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę 2 razy dziennie jako dodatek do napojów, koktajli, smoothie, można dodawać do mąki w celu w celu wzbogacenia wartości odżywczej sporządzanych dań i wypieków
Składniki: moringa sproszkowana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy, soję, seler i sezam.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.