Makaron z zielonego groszku Gnocchi Sardi (muszla) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron z zielonego groszku Gnocchi Sardi (muszla) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Zielony groszek – to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest jednym z nielicznej grupy strączków, których ziarna można spożywać na surowo. Wielu z nas pamięta wspaniały smak zielonych kulek wyjadanych prosto ze strączka na ogródku u babci, czy mamy. Ma słodki, kremowy smak, podobnie jak jego strączkowe łupiny, które również po obraniu z błonek chrupaliśmy za dzieciaka.
Makaron z zielonego groszku to ogromne źródło wielu witamin
i minerałów. Znajdziemy w nim m.in:
-
Tiaminę (B1) – odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
-
Potas - wspomagający w prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni;
-
Magnez – zmniejszający uczucie zmęczenia oraz pomagający w prawidłowej syntezie białka;
-
Fosfor – pomagający w utrzymaniu zdrowych kości;
-
Żelazo – wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka z zielonego groszku, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Dlaczego woda źródlana, a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie pozostaje po wysuszeniu w makaronie.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1388kJ/329kcal**
- Tłuszcz: 2,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- Węglowodany: 48,0g w tym cukry: 2,9g
- Błonnik: 16,0g
- Białko: 22,0g
- Sól: 0,0g
- Fosfor: 185mg (26% RWS)
- Tiamina (wit. B1): 0,27mg (25% RWS)
- Żelazo: 3,2mg (23% RWS)
- Magnez: 56,9mg (15% RWS)
Informacja o alergenach: produkt nie zawiera glutenu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)