Makaron z czerwonej soczewicy Fusilli (świderek) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron z czerwonej soczewicy Fusilli (świderek) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Soczewica to roślina strączkowa uprawiana od ponad 10 tyś lat. Charakteryzuje się dużą zawartością białka (około 25,4mg / 100g) a co ważniejsze jest to drugie ( obok sojowego ) najłatwiej przyswajalne białko pochodzenia roślinnego. Czyni to z soczewicy jeden z głównych składników diet wegetariańskiej i wegańskiej.
Makaron z czerwonej soczewicy to ogromne źródło wielu witamin
i minerałów. Znajdziemy w nim m.in:
-
Miedzi - pomagającej w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów;
-
Kwasu foliowego- przyczyniającego się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży;
-
Fosfor – pomagający w utrzymaniu zdrowych kości;
-
Cynku – pomagającego w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów;
-
Manganu – podobnie jak fosfor, pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka z czerwonej soczewicy, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1580kJ/378kcal**
- Tłuszcz: 1,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
- Węglowodany: 67,0g w tym cukry: 0,0g
- Błonnik: 10,0g
- Białko: 24,0g
- Sól: 0,02g
- Miedź: 0,36mg (36% RWS)
- Mangan: 0,48mg (24% RWS)
- Fosfor: 114mg (16% RWS)
- Żelazo: 2,6mg (18% RWS)
- Cynk: 1,5mg (15% RWS)
- Kwas foliowy: 66,76µg (33% RWS).
Informacja o alergenach: produkt nie zawiera glutenu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)