Makaron ryżowy BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron ryżowy pyszne literki BIO Gluten Free 225g Fabijańscy
Ryż znany przez wszystkich, lubiany przez dzieci, a ze względu na swój neutralny smak, pasuje właściwie do każdej potrawy. W kulturze azjatyckiej zajmuje specjalne miejsce - stanowi symbol życia. Robi się z niego mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake a nawet papier. Jest jednym z najbardziej uniwersalnych zbóż, dostarcza węglowodanów złożonych. Stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku. Dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, czyli tych których ludzki organizm sam nie wytwarza. Polecany jest w diecie lekkostrawnej i bezglutenowej.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka ryżowa, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Dlaczego woda źródlana, a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie pozostaje po wysuszeniu w makaronie.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1548kJ/365kcal**
- Tłuszcz: 0,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- Węglowodany: 82,0g w tym cukry: 0,0g
- Błonnik: 1,0g
- Białko: 7,5g
- Sól: 0,25g***.
Informacja o alergenach: produkt nie zawiera glutenu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)
***Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.