Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO – wstążka Pappardelle 300g Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO – wstążka Pappardelle 300g Fabijańscy
Orkisz to, obok pszenicy płaskurki, jedna z najstarszych odmian pszenicy. Makaron wykonany z mąki orkiszowej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ponadto przyśpieszając metabolizm, odpowiada za prawidłową ochronę jelit, trawienie i wchłanianie potrzebnych organizmowi składników.
Zawiera witaminy z grupy B, PP i wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na cerę, włosy i skórę dzięki zawartości krzemu. Kolejną zaletą orkiszu jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wstążka karbowana orkiszowa - zdrowe ziarno w pięknej formie. Idealne połączenie z którego wyczarujesz wspaniałą potrawę ...
Co oznacza mąka PEŁNOZIARNISTA?
Pełnoziarnistość oznacza, że w skład mąk wchodzą całe ziarna, łącznie z okrywą owocowo-nasienną i zarodkiem. To z kolei oznacza, iż większość pożytecznych składników jak błonnik pokarmowy, składniki mineralne, białka i tłuszcze oraz witaminy są zachowane i trafiają na Państwa talerze.
Gdy do diety wprowadzamy potrawy z mąk pełnoziarnistych, suplementy w postaci czystego błonnika są zbyteczne. Ilość składników mineralnych również jest na wyższym poziomie. To zalety pełnoziarnistości.
Cechą charakterystyczną makaronów z mąki pełnoziarnistej jest wyrazisty smak oraz kolor - od beżowego po brązowy, zależnie z jakiego zboża. Mają również grubszą teksturę, są twardsze i mniej rozciągliwe. Zachowują więcej wody i z tego względu należy gotować je nieco krócej niż tradycyjne makarony, jednak to zależy również od indywidualnych upodobań.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka z pszenicy orkiszowej 100%, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Dlaczego woda źródlana, a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie pozostaje po wysuszeniu w makaronie.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1616kJ/382kcal**
- Tłuszcz: 2,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g
- Węglowodany: 70,0g w tym cukry: 6,8g
- Błonnik: 11,0g
- Białko: 15,0g
- Sól: 0,02g (zawartość naturalnego sodu)
Informacja o alergenach: produkt zawiera gluten
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)