Makaron gryczany muszla BIO 300g - Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron gryczany muszla BIO 300g - Fabijańscy
Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) „Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Turków, Tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ...” Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając grykę w nowej, makaronowej szacie. Gryka zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów, cennych pierwiastków takich jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz witamin B1, PP i E. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych polecana jest w profilaktyce anemii. Dodatkowo obniża ona poziom cholesterolu we krwi, polecana jest zatem osobom z problemami miażdżycowymi i nadciśnieniem. Zawarta w gryce rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, przynosząc znaczne korzyści osobom cierpiącym na żylaki. Makaron gryczany polecamy przede wszytki zimą ze względu na jego działanie rozgrzewające.
Składniki: mąka gryczana*, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Uwagi: Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Informacja o alergenach: produkt zawiera gluten.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1446kJ/342kcal**
- Tłuszcz: 2,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
- Węglowodany: 67,0g w tym cukry: 0,8g
- Błonnik: 6,3g
- Białko: 10,0g
- Sól: 0,01g
Sposób przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)