Makaron gryczany jasny Gnocchi Sardi (muszla) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Makaron gryczany jasny Gnocchi Sardi (muszla) BIO Gluten Free 250g Fabijańscy
Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) „Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Turków, Tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ...” Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając grykę w nowej, makaronowej szacie.
Gryka zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów, cennych pierwiastków takich jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz witamin B1, PP i E. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych polecana jest w profilaktyce anemii. Dodatkowo obniża ona poziom cholesterolu we krwi, polecana jest zatem osobom z problemami miażdżycowymi i nadciśnieniem. Zawarta w gryce rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, przynosząc znaczne korzyści osobom cierpiącym na żylaki.
Wszystko co dobre w gryce jest też w makaronie gryczanym. Nie zakwasza on organizmu, zawiera małą ilość sodu, nie ma w swoim składzie glutenu więc może być spożywany przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Makaron gryczany polecamy przede wszytki zimą ze względu na jego działanie rozgrzewające.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka gryczana, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Dlaczego woda źródlana, a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie pozostaje po wysuszeniu w makaronie.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1609kJ/381kcal**
- Tłuszcz: 3,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7g
- Węglowodany: 71,0g w tym cukry: 2,6g
- Błonnik: 10,0g
- Białko: 13,0g
- Sól: 0,03g
Informacja o alergenach: produkt nie zawiera glutenu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)