Mąka z żołędzi BIO 500g - Dary Natury
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Mąka z żołędzi BIO 500g – Dary Natury
Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sposób użycia: Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. dodatek do makaronu, do omletów z jaj, do placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi).
Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
-
Sód 17 mg/kg
-
Potas 4500 mg/kg
-
Fosfor 730 mg/kg
-
Wapń 740 mg/kg
-
Magnez 340 mg/kg
-
Błonnik 16,8 %
-
Białko 4,1 %
-
Kwasy tłuszczowe 5,1 %
-
Sole mineralne 1,2 %
-
Węglowodany 72,8 %
-
Wartość energetyczna 322 kcal/ 100g // 1355 kJ /100g
Skład: żołędzie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.