Fasolka czerwona Kindley BIO 500g - Bio Planet
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Fasolka czerwona Kindley BIO 500g – Bio Planet
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Składniki: fasolka kidney* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Sposób przygotowania: Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna - 1170 kJ / 279 kcal**
- Tłuszcz - 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
- Węglowodany - 29 g
w tym cukry - 2,2 g
- Błonnik - 28 g
- Białko - 26 g
- Sól - 0,06 g
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).