Bestsellery
Syrop malinowy 500ml Polska Róża
Syrop malinowy 500ml Polska Róża

18,73 zł

szt.
Mleczko kokosowe 250ml Real THAI
Mleczko kokosowe 250ml Real THAI

4,78 zł

szt.

Ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki * Kozieradka * GEO 35g - Bavicchi

Dostępność: brak towaru
Cena: 6,05 zł 6.05
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Produkt rolnictwa ekologicznego*

 

Ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki * Kozieradka * GEO 35g – Bavicchi

 

Kozieradka należy do rodziny Leguminosae. Kiełkowanie jest szybkie, a kiełki można spożywać już po 3-4 dniach. Intensywny i nieco ostry smak przypomina aromat orientalnych przypraw. Kozieradka jest bowiem jednym z głównych składników, które składają się na curry. Ma skład chemiczny bardzo podobny do oleju wątrobowego. Kiełki są bogate w witaminę E, fosfor, potas, magnez, siarkę i żelazo. Znakomicie komponują się smakowo z innymi gatunkami, takimi jak lucerna i koniczyna.

 

Dlaczego warto jeść kiełki? Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową.  Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu. Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki? Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad: gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników, kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze, plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci... wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona. Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok. Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe! Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Jak wysiewać: Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. Podlewaj 2-3 razy dziennie. Przed spożyciem kiełki należy umyć.

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

 

*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Infolinia:

Telefon: +48 519 623 331

Email: sklep@gaja24.pl

Waluty
Producenci
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl