Dzika róża proszek BIO 100g BATOM
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego*
Dzika róża proszek BIO 100g BATOM
Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii i farmaceutyce, a także ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Jest znany od wieków przede wszystkim jako ogromne źródło witaminy C. Zawartość tej witaminy w owocach dzikiej róży jest kilkadziesiąt razy większa niż w cytrusach. Według wierzeń ludowych owoc ten miał przeciwdziałać wszelkim chorobom, robiono więc z niego różne przetwory (soki, konfiturę, nalewki) spożywane jesienią i zimą, gdy prawdopodobieństwo zachorowania było największe. Współcześnie dzika róża jest składnikiem wielu kosmetyków i suplementów diety. Przypisuje jej się działanie immunologiczne. Prócz witaminy C zawiera ona szereg innych witamin, głównie A (beta-karoten), B1, B2, E i K, likopen oraz bioflawonoidy.
Sposób przygotowania: 1- 2 łyżeczki proszku zalać 3/4 szklanki gorącej wody, spożywać po 15- 20 minutach parzenia. Można również dodać do jogurtu, musli, crunchy.
Składniki: sproszkowany owoc dzikiej róży z upraw ekologicznych.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1026kJ/248kcal**
- Tłuszcz: 0,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g
- Węglowodany: 28,0g w tym cukry: 14,0g
- Błonnik: 53,0g
- Białko: 3,4g
- Sól: <0,1g
Informacja o alergenach: zboża zawierające gluten, orzechy, sezam.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).